HARF İNKILÂBINDA TEKİRDAĞ'IN YERİ

Ocak 31, 2018

Tekirdağ Sahili'ndeki Harf İnkılabı Anıtı


 9 Ağustos 1928 Perşembe günü İstanbul Sarayburnu'nda düzenlenen bir müsamerede Atatürk ilk kez halkına harf inkılâbını müjdeledi.
 "Arkadaşlar güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. arkadaşlar, bizim güzel, ahenkli, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak mecburiyetindeyiz. Lisanımızı muhakkak anlamak istiyoruz. Bu yeni harflerle behemehal pek çabuk bir zamanda mükemmel surette anlaşacağız. Ben buna eminim, siz de emin olun."
 "Vatandaşlar yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Her vatandaşa kadına, erkeğe, hammala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik ve milletperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir heyeti içtimaiyenin yüzde onu, yirmisi okuma yazma bilir, sekseni doksanı bilmezse ayıptır. Bundan insan olanlar için utanmak lazımdır. Bu millet utanmak için yaratılmış bir millet değildir.
İftihar etmek için yaratılmış ve tarihi iftiharlarla dolu bir millettir. En nihayet, bir sene, iki sene içinde bütün Türk heyeti içtimaiyesi yeni harfleri öğreneceklerdir. Milletimiz yazı ile kafasıyla, bütün alemi medeniyetin yanında olduğunu gösterecektir."
 Atatürk'ün bu sözleri Harf İnkılâbının parolası ve programı oldu. Türkiye'nin bütün şehirleri, kasabaları ve köylerinde her yaştan vatandaşlar yeni harfleri öğrenmeye başladılar. 
 23 Ağustos 1928 günü sabah saat 05:30'da, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Ertuğrul Yatı ile Tekirdağ sularına girdi. Gazi Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki zatlar il genel meclisi salonuna girdiler. Mustafa Kemal Paşa kısa bir açılış konuşmasının ardından başöğretmenliğe başladı. Atatürk kara tahtaya geçerek memurların çoğunu tahtaya çağırdı ve Latin Harflerini yazdırdı.
 Tekirdağ'ı son derece önemli bir inkılabın ilk uygulama alanı olarak seçen Atatürk, verdiği kararın doğruluğunu Türk milletinden aldığı olumlu dönüşlerle göstermiştir. Türk Devrim Tarihi için önemli bir yere sahip olan Harf İnkılâbının uygulanışının Tekirdağ'da başlaması, Tekirdağ'ı Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ayrıcalıklı kılmıştır. 


Atatürk'ün eğitime verdiği önemi daha iyi anlamak için Ahmet Nac'ın Ted konuşmasını izleyebilirsiniz:

You Might Also Like

0 bilgi paylaşımı

Popüler Gönderiler

Bizi Facebook'tan takip etmek için;

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *